Spelletjes tijdens de lange autoreis

Vroeger als kind keek je er al weken naar uit. Op vakantie naar Spanje met de auto en de caravan. Een héle lange autoreis stond voor de boeg! “Wat neem ik allemaal mee aan spelletjes?” .

Nu de zomervakantie op de stoep staat, heeft Onderwijs Maak Je Samen de ‘Zou je liever…’-gesprekskaartjes ontwikkeld, speciaal voor kinderen. Want het is leuk en belangrijk dat kinderen met elkaar en met u veel praten. De gesprekskaartjes zijn daarom ideaal om mee te nemen tijdens die hele lange autoreis!
Klik hier voor de kaartjes

Bingo spelen tijdens de lange autoreis? Ideaal, want het is gemakkelijk om mee te nemen! Onderwijs Maak je Samen heeft een uitdagende variant gemaakt, waardoor het soms net iets lastiger kan zijn om de bingokaart vol te krijgen! Kies jij voor de onderbouw variant of de pittige midden/bovenbouw variant?
Versla je tegenstander in de auto door alle symbolen op de kaart weg te strepen. Wanneer heb je gewonnen? Er zijn drie spelregels hiervoor te hanteren:
Je hebt gewonnen als je een verticale, horizontale of diagonale rij hebt weggestreept.
Je hebt gewonnen als je na 30 minuten (of een langer/korter tijdslimiet) de meeste symbolen hebt weggestreept.
Je hebt gewonnen als alle symbolen zijn weggestreept.
Makkelijk: hoe lees je de kaart?
Op de bingokaart staan verschillende (vracht)auto’s en busjes: een roze, blauwe, groene, etc. Het is dus de bedoeling dat je daadwerkelijk een blauwe(vracht)auto of bus tegenkomt voordat je dit symbool kunt wegstrepen.
Bij een cijfer ga je op zoek naar het cijfer (bijvoorbeeld 4) op een kentekenplaat. Maak het moeilijker doordat het cijfer juist niet op een kentekenplaat te zien mag zijn, maar juist het getal op zichzelf weet te vinden, zoals op een reclamebord, huisnummer of verkeersbord.
Lukt het je ook om de vormen weg te strepen? Zie je bijvoorbeeld een rond verkeersbord? Dan mag het ronde symbool weggestreept worden. Je hoeft hierbij niet te letten op een kleur. Of zie je een gevarendriehoek langs de kant van de weg staan omdat er iemand pech heeft? Dan mag de driehoek weggestreept worden. Waar zie jij een vorm in?
De rest spreekt voor zich!
Klik hier voor de kaarten

Moeilijk: hoe lees je de kaart?
Op deze bingokaart staan auto’s afgebeeld in een bepaalde kleur met daarbij een logo van een automerk én een cijfer. Stel dat er in één vakje het volgende staat: rode auto, BMW-logo, cijfer 4. Dit betekent het volgende: ga op zoek naar een rode BMW met een 4 op de kentekenplaat. Ben jij die goede speurneus die ze kan vinden?
Je ziet ook gekleurde busjes en vrachtwagens afgebeeld met daarbij een cijfer, bijvoorbeeld: een gele vrachtwagen met het cijfer 9. Dit betekent het volgende: ga op zoek naar een gele vrachtwagen met een 9 op de kentekenplaat.
De rest spreekt voor zich!
Klik hier voor de kaarten